Odpoved 2

OTÁZKA 2: Sme SRO a prišiel nám i list z RTVS, ktorý nás upozorňuje, že ak máme zamestnancov, sme povinní platiť koncesionárske poplatky. Je to pravda? Akú logiku má platiť koncesionárske poplatky len preto, že máme zamestnancov?

Anna Grúberová

 

Odpoveď ekonomického poradcu

Áno, je to pravda. Logika v tom nie je.  Koncesionárske poplatky boli poplatky za používanie rozhlasových prijímačov a televíznych prijímačov.

V roku 2008 sa zmenila filozofia vyberania poplatku a zaviedla sa úhrada za služby verejnosti v oblasti televízneho vysielania poskytované Slovenskou televíziou a v oblasti rozhlasového vysielania poskytované Slovenským rozhlasom viažúca sa k odbernému miestu elektriny. ​

Od 1.1.2013 je v platnosti zákon č. 340/2012 Z.z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska.

Platitelia:

1)      Domácnosti:

Fyzická osoba nepodnikateľ je platiteľom  koncesionárskeho  poplatku, ak je evidovaný dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti ako odberateľ elektriny v domácnosti v odbernom mieste, pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome.
Platiteľ, ktorý je evidovaný dodávateľom elektriny v evidencii odberateľov elektriny v domácnosti vo viacerých odberných miestach, platí úhradu len za jedno odberné miesto, ak vznik tejto skutočnosti oznámi a preukáže vyberateľovi úhrady. Upozorňujeme, že podmienkou je, aby odberateľom elektriny bola tá istá osoba.

V prípade manželov sa však môže stať, že sú obidvaja odberatelia elektriny, jeden z manželov má odberné miesto na byt a druhý na rodinný dom, v takom prípade platia obidvaja. Preto je výhodnejšie, ak  zmluvy na odber elektriny uzatvorí tá istá osoba.

Základná sadzba úhrady je 4,64 eura za každý, aj začatý kalendárny mesiac. Úhrada RTVS sa platí platbou na účet RTVS alebo prostredníctvom služby SIPO (položka "Rozhlas a televízia RTVS"). 

Povinnosť platiť úhradu vzniká od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci,  v ktorom sa fyzická osoba stala odberateľom  elektriny. (Napr. odberateľom elektriny som sa stal 2.1.2015, povinnosť platiť úhradu mi vzniká od 1.2.2015) 

2)      Zamestnávatelia:

Platiteľom úhrady je zamestnávateľ, ktorý v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov. Platíte aj v prípade, ak vo firme nemáte žiadny televízor ani rádio.

Táto povinnosť sa vzťahuje aj na právnické osoby (napr. s.r.o.), ale aj na živnostníkov (SZČO), pokiaľ zamestnávajú viac ako 2 ľudí. Do počtu zamestnancov sa započítavajú aj zamestnanci na materskej dovolenke.

Zamestnanci, pracujúci na základe dohôd o vykonaní práce, dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o brigádnickej práci študentov, sa do počtu zamestnancov, rozhodujúcich pre určenie výšky úhrady a povinnosti platiť úhradu, nezapočítavajú. 

Platenie úhrad domácnosti nie je možné kombinovať s platbou úhrad zamestnávateľov. (To znamená, že ak ako SZČO zamestnávate troch pracujúcich a zároveň máte uzatvorenú zmluvu na odber elektriny za domácnosť , tak platíte dvakrát).

Keď vám klesne počet zamestnancov a bude ich menej ako traja, potom vám zaniká povinnosť platiť koncesionárske poplatky. Povinnosť zaniká posledný deň mesiaca, v ktorom ste zamestnávali aspoň troch zamestnancov.

(Napr.: 10.5. ukončíte pracovný pomer so zamestnancom a počet zamestnancov vám vo firme klesne z troch na dva. Od 1.6. už nemusíte platiť koncesionárske poplatky)

Zamestnávateľ platí úhradu za každý kalendárny mesiac vo výške:

  • 4,64 € ak zamestnáva od 3 do 9 zamestnancov
  • 18,58 € ak zamestnáva od 10 do 49 zamestnancov
  • 79,66 € ak zamestnáva od 50 do 249 zamestnancov
  • 199,16 € ak zamestnáva od 250 do 999 zamestnancov
  • 464,71 € ak zamestnáva od 1000 a viac zamestnancov 

Dôležité upozornenie

Ak vám vznikne povinnosť platiť koncesionárske poplatky, musíte sa sami registrovať. Najjednoduchšia  registrácia  je  online z tejto stránky: www.uhrady.rtvs.sk/zamestnavatelia/prihlasenie-platitela

Úhradu za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska na základe zákona č. 340/2012 Z. z. musíte uhrádzať pravidelne podľa Vami zvolenej periodicity, bez našej výzvy a bez faktúry. Úhrada je Vaším daňovým výdavkom na základe zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov podľa § 19 ods.2.

Pokuty za neplatenie koncesionárskych poplatkov  nie sú daňovo uznateľným nákladom.

Výška pokuty závisí tak isto od počtu zamestnancov a môže byť od 33 EUR do 166 EUR. Ak neuhradíte dlžné koncesionárske poplatky do 30 dní od doručenia výzvy na zaplatenie, tak budete musieť zaplatiť dlžnú sumu na poplatkoch, pokutu, poštové sadzby a pokuty na súde.

Ďalšie informácie nájdete na web stránke RTVS: uhrady.rtvs.sk/zamestnavatelia/kto-ma-platit 

Florian Horváth, Ing.

 

Máte otázky, na ktoré by ste rady dostali odpovede? Kontaktujte nás cez e-poradňu, pokiaľ nemáme lektora k téme, na ktorú si želáte, pokúsime sa ho nájsť. Je to jedna z výhod členského v OZ E-ženy.

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie