Odpoved 1

OTÁZKA 1: Máme SRO a nie sme platcami DPH, sprostredkúvame služby.

Odberateľ kúpi službu, ktorú predáva tretia strana. My vystavíme faktúru ako sprostredkovateľ- Doklad o viazaní peňažných prostriedkov - toto nie je náš príjem, ale účtujeme to ako ostatné záväzky a pohľadávky. Lebo keď tretia strana dodá službu, tak my vygenerujeme dodávateľovi zmluvu o sprostredkovaní a faktúru na percento z dodanej služby - čiže sprostredkovateľskú províziu - táto faktúra je naším výnosom.

A tak nám vzniká pár situácií, ktoré sú problematické.

1. Odberateľ zruší službu a my vystavíme dobropis na sumu nákupu. Peniaze si nedá poslať späť na svoje číslo účtu, ale použije ich na ďalší nákup.

2. Dodávateľ, ktorý zarobil peniaze a my mu ich máme vyplatiť, taktiež použije tieto peniaze na nákup služieb u nás.

Momentálne to riešime jednostranným zápočtom medzi - dobropisom a novou faktúrou a zmluvou a novou faktúrou. Je to však technicky náročné sledovať väzbu medzi dobropisom a novou faktúrou v rámci nášho online systému.

Existuje spôsob, akým by sa dali tieto vzťahy riešiť inak ako jednostrannými zápočtami?

Miroslava S.

Odpoveď ekonomického poradcu

Základná právna úprava zápočtu pohľadávok a záväzkov je uvedená v § 580 až § 581 Občianskeho zákonníka a v Obchodnom zákonníku  v § 358 až § 364, pričom Obchodný zákonník stanovuje určité odchýlky oproti Občianskemu zákonníku.

Ustanovenie § 364 Obchodného zákonníka  dovoľuje výnimku zo všetkých pravidiel - ak sa zmluvné strany dohodnú možno započítať akékoľvek vzájomné pohľadávky.

Dokladom na účtovanie pri započítaní pohľadávok je Dohoda o započítaní alebo Oznámenie – ktorým bol vykonaný jednostranný započítací úkon.  Pohľadávky v nej musia byť riadne určené, vyčíslené s odvolaním sa na prvotné doklady. Na základe týchto dokladov sa v účtovníctve vyhotoví interný účtovný doklad.

Z uvedeného je zrejmé, že započítať je možné  aj viac pohľadávok a záväzkov, avšak administratívnej náročnosti sa nevyhnete.

Florian Horváth, Ing.  

 

Máte otázky, na ktoré by ste rady dostali odpovede? Kontaktujte nás cez e-poradňu, pokiaľ nemáme lektora k téme, na ktorú si želáte, pokúsime sa ho nájsť. Je to jedna z výhod členského v OZ E-ženy

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie