Náklady na tlač OZ

Otázky a odpovede

Ako zaúčtuje občianske združenie (OZ) náklady na tlač, ak budú hradené FO alebo druhá verzia ak budú hradené prostredníctvom grantu, ktoré dostaneme na realizáciu projektu v rámci OZ a aké podklady potrebujeme, keď sa bude robiť daňové priznanie: musí sa OZ zaregistrovať ako vydavateľ, bude OZ ako vydavateľ platiť poplatky do literárneho fondu alebo do iných inštitúcii? Sme v tomto začiatočníci a chceme mať v tom jasno.

Náklady v OZ musia byť hradené OZ, buď z účtu alebo v hotovosti, alebo bankovou kartou. Číže faktúry budú vystavené na OZ. Keď budú hradené prostredníctvom grantu, platí to iste, akurát bude potrebné dodržať grantové podmienky v zmysle oprávnených/neoprávnených výdavkov podľa konkrétnych podmienok. Keď to chce hradiť FO ale „za“ OZ, potom ak to chcete mat v OZ, je lepšie, aby FO dala finančný dar OZ, z ktorého budú hradené výdavky OZ.

Podklady na daňové priznanie - buď robíte jednoduché účtovníctvo alebo podvojné, tam sú spracované všetky doklady ako faktúry, zmluvy (napr. autorské zmluvy, darovacie zmluvy), bločky z pokladne, a pod.

Neviem, čo má OZ napísane v stanovách ako hlavnú činnosť, vydávanie kníh je klasicky živnosť, takže tu treba dať pozor, aby ste neprekročili úplne nejasnú hranicu medzi plnením hlavného cieľa OZ a podnikaním. Spomínam si, že ste na FB propagovali vydanie pre určitú skupinu čitateľov - deti. Ak máte v hlavnej činnosti OZ rozvoj detí a ich podpora vydávaním kníh a literatúry, to sa dá sa zdôvodniť ako plnenie hlavnej činnosti. Keď budete riešiť vydávanie kníh iných autorov a bude to mimo vašej hlavnej činnosti, to je už podnikanie - živnostenský list, oddelenie nezdaňovanej hlavnej činnosti od zdaňovanej činnosti - podnikania.

Literárny fond - tam je povinnosť zo zákona platiť príspevok, nie je povinnosť sa registrovať, posiela sa platba a výkaz. Info tu:

https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legislativa/c/2737/category/zakonne-povinnosti-podnikatela/article/literarny-fond-sankcie-nezaplatenie.xhtml

https://www.podnikajte.sk/financie/c/2743/category/financie-na-podnikanie/article/literarny-fond-platenie-pouzitie.xhtml

Zrážková daň z autorských zmlúv: povinnosť odviesť zrážkovú daň z autorskej zmluvy, viac info: https://podpora.financnasprava.sk/960408-Zdaňovanie-príjmov-autorov-vyplatených-po-112016  

http://litfond.sk/index.php/o_fonde/avizo/#tlacivo

 

Odpovedala Katarína Serinová

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie