Podmienky získania príspevku pre prenajímateľa počas PANDÉMIE

Aké sú podmienky získania príspevku pre prenajímateľa nehnuteľnosti, ktorý poskytol 50% zľavu nájomcovi /podnikateľovi/?


Dotácia na nájomné sa poskytuje na predmet (prevádzka: hotel, penzión, chata) užívania uvedený v nájomnej zmluve (účinnej k 1. 2. 2020). Ak budete žiadať o dotáciu týkajúcu sa prenájmu vašej prevádzky, je potrebné si stanoviť sťažené obdobie, kedy bola prevádzka zatvorená na základe opatrení UVZ SR. Sťažené obdobie pre daný podnik závisí od toho, aké služby ste mohli ponúkať a za akých podmienok.

Aké sú podmienky, pre nájomcu v praxi, aby oprávnene získal dotácie:

Sťažené obdobie pre prevádzku, za ktorú je možné žiadať dotáciu na nájomné, začína 16. 3. a trvá podľa toho, či má daný podnik izby so samostatným WC a kúpeľňou alebo nie. Ak má napr. hotel izby so samostatným WC a kúpeľnou platia nasledovné obdobia, kedy mohol podnik otvoriť prevádzku:

1. Od 21. apríla za podmienok: Iba dlhodobé ubytovanie (minimálne 10 dní), bez poskytovania stravovacích služieb

2. Od 5. 5. 2020, otvorenie za nasledovných podmienok:

  • zakazuje sa prevádzka wellness centier, fitness centier, bazénov a iných vnútorných priestorov voľnočasových aktivít v priestoroch ubytovacích zariadení,
  • zakazuje sa podávať pokrmy a nápoje vo vnútorných priestoroch ubytovacích zariadení, s výnimkou donášky na izbu,
  • ubytovávať zákazníkov iba v ubytovacích priestoroch so samostatnou kúpeľňou a WC,
  • zachovať časový odstup medzi ubytovaním zákazníkov do tých istých ubytovacích priestorov minimálne 24 hodín.

Z toho vyplýva: Ak má chata izby so samostatným WC a kúpeľnou, mohli ste otvoriť už od 5. 5. 2020, avšak bez poskytovania stravy - sťažené obdobie na účely dotácie môžete žiadať za obdobie: 16. 3. – 5. 5. (ubytovanie bez stravy).

3. Od 19. 5. 2020, otvorenie je možné za nasledovných podmienok:

  • zakazuje sa prevádzka wellness centier, fitness centier, bazénov,
  • ubytovávať zákazníkov iba v ubytovacích priestoroch so samostatnou kúpeľňou a WC,
  • zachovať časový odstup medzi ubytovaním zákazníkov, do tých istých ubytovacích priestorov minimálne 24 hodín

Z toho vyplýva: Ak má aj chata izby so samostatným WC a kúpeľnou, plnohodnotná prevádzka ubytovacieho zariadenia so stravou mohla začať od 19. 5. – sťažené obdobie na účely dotácie je 16. 3. – 19. 5. (ubytovanie so stravou).

4. Od 2. 6. 2020, je ubytovanie v izbách bez samostatného WC a kúpeľne:

Ak chata nemá izby so samostatným WC a kúpeľnou (ale sú spoločné pre viac izieb), sťažené obdobie pre chatu bude: 16. 3. – 2. 6. 2020. Za toto obdobie je možné žiadať dotáciu na nájomné.

ZHRNUTIE:
Rovnaké podmienky platia aj pre hotel, penzión. Tu je sťažené obdobie: 16. 3. – 19. 5.2020.
Ak hotel prevádzkuje aj wellness, fitness a napr. bazén – za túto prevádzku sa podáva samostatná žiadosť: obdobie 16. 3. – 2. 6. 2020.

 

Dokedy je nutné najneskôr požiadať o preplatenie dotácie

Žiadosť o dotáciu môžete odoslať ministerstvu do 30. 11. 2020, po tomto termíne už nebudú prijímané žiadne žiadosti.

Dotácia sa prepláca iba za sťažené obdobie, teda za obdobie, kedy bola napr. chata zatvorená na základe opatrení UVZ SRD. Dotácia bude vyplatená iba za jedno z vyššie uvedených období: 16. 3. – 5.5., 16. 3. – 19. 5. alebo 16. 3. – 2. 6..
Každý majiteľ podniku si však musí určiť, ktoré časové obdobie zodpovedá jeho prevádzke.

Ako je chápaný zákon z dlhodobého hľadiska v splácaní zákonnej lehote do 48 mesiacov:

48 splátok, ktoré sú uvedené v zákone sa týkajú splácania nájomného zo strany nájomcu. Ak prenajímateľ neposkytne nájomcovi za sťažené obdobie zľavu na nájomnom a nebude ochotný požiadať o dotáciu pre nájomcu. Nájomca mu môže nájomné za sťažené obdobie, kedy bola chata zatvorená, splácať 48 mesiacov, vždy k pätnástemu dňu príslušného kalendárneho mesiaca.

Kde a aké užitočné rady, postupy nájdete:

Celý postup podávania žiadosti je uvedený na stránke: https://najmy.mhsr.sk/ziadost.html
Žiadosť sa podáva elektronicky prostredníctvom portálu www.slovensko.sk, pričom žiadosť musia elektronicky podpísať štatutári - prenajímateľ aj nájomca.
Na stránke sú uvedené aj videá a manuály, ako žiadosť vyplniť: https://najmy.mhsr.sk/navody.html

 

Spracovala Alenka Srogoňová

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie