O minimálnych odvodoch v súbehu živnosti a pracovného pomeru

Celkom užitočné info o minimálnych a maximálnych odvodoch som našla v tomto článku: https://bit.ly/2Z52Qqy. Aj keď maximálnym odvodom sa spravidla vyhýbame, ak riešite úver, je to celkom dobrá informácia. 

V článku sa píše o odvodovej povinnosti živnostníkov. Zaujímalo by ma, ako to je, keď je niekto na živnosti prvý rok, čiže nie je zaťažený povinnosťou platiť odvody do sociálnej poisťovne za živnosť, no keď je súbežne zamestnancom vo vlastnej SRO, ako je to vtedy? Vzťahuje sa na platbu odvodov do zdravotnej poisťovne výnimka? Ak áno, od čoho závisí? Otázka na naše ekonomické poradkyne a účtovníčky.

Spravidla sa pýtam Katky Serinovej, tak som to skúsila aj teraz :)

Gabi Revická

Katka: ak ste v súbehu, potom sú preddavky na zdravotne poistenie prvý rok aj 0€, pretože si ich určuje sám poistený (ak by nebol súbeh, platil by mesačné minimum). Zdravotná poisťovňa podľa podaného daňového priznania nasledujúci rok urobí ročné zúčtovanie, kde poistený doplatí nedoplatok, ak vznikne. Zároveň mu zdravotná poisťovňa vypočíta výšku preddavku na ďalšie obdobie. 

Gabika: Katka, znamená to, že ak nemá živnostník v súbehu zo svojho zamestnaneckého pomeru minimálne odvody do zdravotnej poisťovne, tak ho minimálna platba po ročnom zúčtovaní aj tak neminie? Myslím to tak, že ak mu zamestnávateľ platí odvody len z brutto mzdy 50 Eur. 

Katka: Nie, ak má živnostník  súčasne pracovný pomer, z ktorého zamestnávateľ odvádza preddavky na zdravotné poistenie bez ohľadu na výšku mzdy, zdravotná poisťovňa v ročnom zúčtovaní nebude „dopočítavať“ v živnosti minimálne mesačné preddavky, ale bude vypočítavať nedoplatok (prípadne vypočíta preplatok) v ročnom zúčtovaní z priznaných príjmov v daňovom priznaní.

Dajme si zjednodušený príklad:

Jozefína má otvorenú živnosť od 1.6.2019 a zároveň má uzavretú pracovnú zmluvu na čiastočný pracovný čas s brutto mzdou 50€ mesačne od 1.6.2019. Čiže je nahlásená do svojej zdravotnej poisťovne ako zamestnanec (prihlasuje ju zamestnávateľ), a tiež je prihlásená do zdravotnej poisťovne ako živnostníčka. Ak by pracovný pomer nemala, platila by do zdravotnej poisťovne minimálne mesačné preddavky zo živnosti. Avšak, keďže je v súbehu, zamestnávateľ za ňu odvádza preddavky z titulu pracovného pomeru a v živnosti si môže sama určiť výšku mesačného preddavku, čiže si môže zvoliť aj 0€. Zdravotná poisťovňa jej urobí ročné zúčtovanie za rok 2019 do 30.9.2020 podľa daňového priznania za rok 2019 a tam jej vypočíta výšku nedoplatku/preplatku, a tiež výšku preddavkov zo živnosti na rok 2021. 

Poznámka k téme:

Rovnako sa správa súbeh živnosti a poberania materskej dávky (materské), aj živnosti a  poberanie rodičovského príspevku, pri odmene konateľa v sro  (nie na pracovnú zmluvu ale Dohodu o výkone funkcie) a živnosti.

Ak ste konateľkou v s.r.o. je možnosť riešiť príjem konateľa dvoma spôsobmi: mať pracovnú zmluvu alebo Dohodu o výkone funkcie konateľa (Mandátnu zmluvu). Aké sú rozdiely, prípadné výhody a nevýhody, prečítajte si v tomto článku: Výkon funkcie konateľa vs. pracovná zmluva.

 

Katarína Serinová - KPS Poradenske centrum s.r.o., office@poradenskecentrum.sk

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie