Kedy sa používa Autorská zmluva

Kedy a na aké účely môže podnikateľ uzavrieť autorskú zmluvu? Môže sa použiť autorská zmluva aj v prípade, že vykonávam výpomocné administratívne práce?

Musíme si najskôr ujasniť, aké zákony nám umožňujú uzavrieť zmluvu o dielo, resp. autorskú zmluvu. Pokiaľ hovoríme o zmluve o dielo, áno, táto môže byť uzavretá aj podľa Autorského zákona.

 

Krátky prehľad zákonov, podľa ktorých môžeme uzavrieť
Zmluvu o dielo:

Zákon č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon upravuje vzťahy, ktoré vznikajú v súvislosti s vytvorením a použitím autorského diela alebo umeleckého výkonu. Predmetom autorského práva je dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, ktoré je jedinečným výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora vnímateľným zmyslami, bez ohľadu na jeho podobu, obsah, kvalitu, účel, formu jeho vyjadrenia alebo mieru jeho dokončenia.

Zmluvy podľa Občianskeho zákonníka môže uzatvoriť fyzická osoba s podnikateľom v zásade na akúkoľvek legálnu činnosť. Môže to byť príkazná zmluva §724 a následné paragrafy alebo nepomenovaná zmluva §51 alebo zmluva o dielo §631 a následné paragrafy. Tieto zmluvy dávajú možnosť právne ošetriť akúkoľvek činnosť, ktorú chcete pre niekoho vykonať, avšak ak by to boli zmluvy opakovane na tú istú činnosť, išlo by o „sústavnú činnosť za účelom dosiahnutia zisku" a je potrebné riešiť živnosť alebo inú formu podnikania, nakoľko by išlo o podnikanie.

Zmluvy podľa Obchodného zákonníka sa spravidla uzatvárajú medzi dvoma podnikateľskými subjektmi. Ak uzatvoria zmluvu o dielo fyzické osoby, potom musia vyslovene uviesť, že ide o zmluvu podľa Obchodného zákonníka.

Z uvedeného je zrejmé, že na účel výpomocné administratívne práce sa zmluva o dielo podľa Autorského zákona nehodí, nakoľko nejde o umelecký výkon alebo dielo tvorivej duševnej činnosti. Skôr by som volila zmluvu spolupráci so špecifikovaním činností a podmienok, za akých ste ochotná dané činnosti vykonať, a to podľa Obchodného zákonníka, keďže predpokladám, že by išlo o obchodný vzťah medzi živnostníkom a spoločnosťou, prípadne iným živnostníkom.

 

Zdaňovanie príjmov jednotlivých zmlúv o dielo sú názorne vysvetlené v e-knihe Rukoväť (nielen) pre začínajúceho podnikateľa.

Katarína Serinová 
KPS Poradenske centrum s.r.o., office@poradenskecentrum.sk

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie